lördag 18 juli 2020

Romanrecension: " Bergtagen", den första delen av Järvhöga trilogin av: Camilla Sten/ Recension av: Marika Frykholm


Citat från baksidan av ungdomsromanen i den nya Järvhöga trilogin av Camilla Sten:

" Det är bara så det är i Järvhöga, viskade hon. " Ibland går pojkarna här ut i skogen och försvinner".

Jag håller på och läser den mycket spännande första delen i Järvhöga trilogin av: Camilla Sten: " Bergtagen" som bland annat utspelar sig på den blandade internatskolan både för pojkar och flickor i en stad i Jämtland som heter  Järvhöga. Vid JJärvhörga Läroverk som en gång grundades av stadens pampar, familjen Erlander, försvinner en natt en av internateleverna.

Detta blir upptakten till att den unga tonårsflickan, Julia, tillsammans med bästisen Astrid och en grupp från organisationen: Missing People ledd av en 52 årig dam vid namn Katarina blir indragna i sökandet efter den ungen mannen och internatskoleelven; Markus.

Markus har försvunnit spårlöst, och som man tror, i skogarna intill Järvhöga Läroverk från sitt  rumskompisens Emils rum mitt i natten och har efter detta inte setts till. Samtidigt upptäcks spår såsom en försvunnen känga och en plånbok av en 40 +:are till lastbilschaufför som försvann året innan den ungen pojken, Markus försvann från Järvhöga Läroverk.

Romanen, " Bergtagen", av: Camilla Sten, tar då och då också läsaren tillbaka till staden Järvhöga, och Läroverket i Järvhöga år 1966 då Järvhöga Läroverk endast var för unga manliga studenter. På den tiden arbetade två flickor som var nära väninnor, Lisa, och Rosa i Läroverkets kök. Rosa tar anställning i Läroverkets kök.

 Detta därför att hon hoppas på att bl uppmärksammad av någon av de unga, manliga studenterna som hon i sin fantasi har svärmat för och som hon hoppas ska bli hennes räddning och ta henne från Järvhöga i Jämtland ner till Stockholm där hon kan få ett ny, lyxigare tillvaro än uppe i Järvhöga i Jämtland.

 Istället blir det hennes väninna Lisa, som då hon har gjort en modig insats för sin väninna Rosas skull, blir uppmärksammad av den unge magistern Karl på Läroverket som hjälper henne en dag då hon svimmat på grund av feber i  läroverkets kök där både hon och väninnan Rosa är anställda för att diska och bära ut frukost, lunch, och middagar åt de manliga  studenterna vid Läroverket i Järvhöga. En av studenterna är väldigt otrevlig mot Rosa då hon av misstag tappar en matbricka på hans fina, rena,skoluniform och Lisa tar då väninnan i försvar inför den unge studenten som hastigt tvingas lugna ned sig. Men innan dess har han hotat Rosa med att han kan få henne att, " försvinna" ute i skogarn intill Järvhöga Läroverk. Liksom Lisas bror Johan en gång för många år sedan försvann på ett liknande sätt i skogarna intill Järvhöga Läroverk.

Eftresom jag är obotligt nyfiken av mig har jag inte kunnat låta bli att kika lite längre fram i den nya, fösta delen av Järvhöga trilogin, " Bergtagen", av Camilla Sten, och har  därför förstått det som så att den stenrika Järvhöga familjen Erlander spelar en stor, och viktig roll i staden Järvhögas historia samt dessa unga pojkars och mäns plötsliga försvinnanden i skogarna intill Järvhöga Läroverk.

Jag har inte läst ut ungdomsromanen; " Bergtagen", den första i Järvhöga trilogin av: Camilla Sten ännu men kan bara säga att det är en jättespännande handling, med mycket romantik, mystik, och äventyr . Jag vill varmt rekommendera alla att läsa den första delen, " Bergtagen" i Järvhöga trilogin av: Camilla Sten!


Jag vill också passa på att göra ett tillägg att nu har jag läst ut romanen, " Bergtagen", för unga vuxna av: Camilla Sten och jag vill bara på det här sättet passa på att skicka en hälsning till Camilla Sten att på det snaraste snabba sig på att skriva en del 2 av Järvhöga- trilogin! För den var grymt spännande och jag vill veta hur det går för Emil, Markus, Julia, Astrid, och polisen Daniel Hajo! Med varma häslningar från,
Marika Frykholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar