fredag 24 juli 2020

Romanrecension: " Hospitalets hemlighet", av: Ann- Charlotte Persson/ Recension av: Marika Frykholm


 Jag har läst en barnbok/ eller kanske både en barn- och ungdomsbok som heter: " Hospitalets hemlighet", av: Ann- Charlotte Persson.

" Hospitalets hemlighet" är på samma gång en mycket spännande historia om ett gammalt hospital som för lälngesedan i början av 1900- talet var ett mentalsjukhus för  derikare " folkklasserna" som det beskrivs i boken, " Hospitalets hemlighet", av: Ann- Charlotte Persson.

Till detta gamla hospital i Vadstena som numera är ett pensionat kommer flickan Märta och hennes mamma Cecilia. Märta är sur för hon har tvingats att ljuga, inte bara för bästa kompisen Siri, utan inför hela hennes skola i sitt avslutningstal på skolan.

Lögnen handlar om  att hon och hennes mamma, och pappa ska åka till hennes moster Maria  som bor på Mallorca där hon driver en restaurant och där hon och hennes föräldrar, och hennes kusin, Manolo brukar hjälpa till på somrarna.

Istället, på grund av att Märtas mamma Cecilia  har varit inne i en depressiv period under hela vårterminen.

Då hon har blivit piggare har börjat släktforska, så drar Märtas mamma, Cecilia med sig Märta till ett gammalt pensionat i Vadstena för att släktforska om en släkting som var mentalpatient på det gamla hospitalet i Vadstena år 1917 och som hette Arvid.

Det visar sig bli en betydligt mer spännande sommar än Märta någonsin har vågat hoppas på.

 Inte bara möter de Winnie som äger pensionatet, utan även Winnies dotterson, Noa som även han tillbringar sitt sommarlov med att hjälpa till på sin mormors pensionat mot sin vilja på grund av att hans föräldrar har skiljt sig och att hans pappa har träffat en ny tjej, och hans mamma måste arbeta hela sommaren.

Då Märta hittar deras släkting Arvids gamla daggbok i ett lönnfack i byrån i hennes och hennes mammas rum på det gamla pensionatet så uppdagas det att deras släkting Arvid hade en kärleksaffär med en utav kökspersonalen på det gamla pensionatet då det ännu var ett hosptal för de mentalsjuka, " bättre folkklasserna". Köksflickan hette Ester.

 Noa och Märta får veta av Esters kollegas Huldas nu levande släktingar att Ester sägs spöka på pensionatet.

Och Märta tycker sig höra steg på vindsvåningen ovanför hennes och hennes mammas rum på det gamla pensionatet. Och hon tycker sig skymta ett ansikte mes svarta ögon i spegeln ovanför byrån.

 Ett värdefullt halsband får Märta och Noa att börja hoppas på att det ska kunna räcka till att betala för Noas sjuka mors behandling på ett sjukhus i Schweiz dit dom vill skicka hans mamma där dom har behandling för den sortens sjukdom som hon har.

Jag tycker att barnboken, " Hospitalets hemlighet" var en jättespännande bok att läsa full av äventyr, romantik och spänning och mystiska, snudd på det övernaturliga, inslag. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa boken: " Hospitalets hemlighet", av: Ann- Charlotte Persson!

2 kommentarer:

  1. Varmt tack för en fin recension!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann- Charlotte! Tack så hemskt mycket för en mycket spännande läsning! Jag älskar sådana historier och jag gillade " Hospitalets hemlighet" jättemycket. Särskilt som jag är glad konvertit till katolska kyrkan och ofta har varit just i Vadstena. Det är en härlig stad i mitt tycke! Tack än en gång för mycket spännande läsning! Jag önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År! Mvh, Marika Frykholm

      Radera