måndag 15 februari 2021

Engelsk filmrecension: " Oliver Twist"/ Baserad på Charles Dickens roman: " Oliver Twist"/ I regi av: Ronald Neame från 1948/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 


Jag har nu sett den engelska filmen: " Oliver Twist", baserad på den världsberömde engelske 1800- tals författaren: Charles Dickens roman med samma titel: " Oliver Twist".

Charles Dickens gjorde sig ett världsberömt författarnamn då han ofta i sina romaner skrev om samhällets orättvisor. Han hade själv som barn fått vara med om att uppleva dessa då han föddes i en välbärgad engelsk familj i 1800- talets Engeland men fadern blev fängslad på grund av att han inte kunde betala sina skulder, så därför sattes den unge Charles Dickens att arbeta i en fabrik alldeles i närheten av där fadern satt fängslad för sina skulder.

Charles Dickens har skrivit välkända romaner så som:

" Olver Twist", om pojken som föds i fattighus, och som kommer till den elake skurken  Fagin som lever tillsammans med ett gäng unga banditer till pojkar som han lär upp i konsten att stjäla. Men Oliver Twist kommer från en högre samhällsklass och av en slump på grund av att han tvingas med att stjäla böcker i ett bokstånd i London så kommer han i kontakt med sin morfar vars dotter, Oliver Twists mor, är död sedan länge då hon dog i barnsäng då Oliver Twist föddes. 

" David Copperfield, som är en självbiografisk roman.

"Nicholas Nickleby""

Och även " A Christmas Carroll"= " En julsaga" på svenska, om den elake, rike, Ebenezer Scrooge som på Julaftons natt får besök av sin döde kompnajon, Jacob Marley som säger att han kommer att få besöka av tre andar för att lära sig att bli lite snällare. 

" Hard Times".

För att här nämna något av det som Charles Dickens skrev. 

Jag tyckte att denna svart- vita 1948 tals version av: " Oliver Twist", med bland annat Alec Guninness i huvudrollerna, var oerhört välgjord för att vara en så gammal film, och mycket spännande. Med utmärkta skådespelare. Och absolut sevärd.

Jag vill varmt rekommendera alla att se:" Oliver Twist" från 1948 av: Charles Dickens i regi av: Ronald Neame! Den finns i skrivande stund att se på Youtube.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar