tisdag 16 februari 2021

Recension: " Charlotte Bronte- An independent will"/ Föreläsare: Christine Nelson/ Youtube/ Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag har nu lyssnat på: " Charlotte Bronte- An independent Will", med föreläsaren: Christine Nelson/  Den finns i skrivande stund på Youtube.

" Charlotte Bronte- An independent Will" handlar om hur Charlotte Bronte, tillsammans med sina systrar, Emily och Anne Bronte gav ut en poesi samling på 1840- talet, på sin egen bekostnad. De angav inte sina riktiga namn, utan använde sig av pseudonymer. Charlotte Bronte använde pseudonymen: " Curre Bell".

Det Charlotte Bronte även då skrev kunde handla om allt från intima brev till sina vänner om hur hon avskydde livet som guvernant. Och hur hon sörjde sina tre storasystrar som gick bort i väldigt unga år i sjukdomar. 

Detta på grund av att de befann sig på en riktigt hemsk internatskola där de tre storasystrarna gick bort i sjukdomar. Man tror att denna internatskola för fattiga barn är förebilden för denna internatskola dit den fattiga, föräldralösa flickan, Jane Eyre skickas: Lowood School som skolan kallas i romanen: " Jane Eyre", av: Charlotte Bronte.

Charlotte Bronte har bland annat gjort sig känd som författare till följande romaner:
" The Porfessor" . Som hon skrev före succèromanen: " Jane Eyre"; men som först refuserades.

" Jane Eyre". Som handlar om den föräldralösa flickan Jane Eyre, som växer upp hos sina rika släktingar, sin moster och morbror Mr. och Mrs. Reed och deras elake son. Som då hon fortfarande är ett litet barn skickas till den förfärliga skolan skolan, Lowood School.

# Villette".  Som handlar om jag inte misstar mig alldeles, om Charlotte Brontes egna upplevelser i Bryssel dit hon och systrarna Emily och Anne Bronte åkte för att gå i skola hos Professor Hegel som Charlotte Bronte blev oerhört fästad vid.

Jag tycker att den ganska korta filmen: " Charlotte Bronte- An independent will" var mycket intressant på det sätt vilken föreläsare Christine Nelson beskriver Charlotte Bronte och hennes systrars liv. Och även Charlotte Brontes brinnande ambitioner att redan i unga år vilja göra sig ett känt namn som författare. 

Jag vill varmt rekommendera alla att lyssna till den korta filmen:" Charlotte Bronte- An independent will"! Den finns i skrivande stund på Youtube. Jag tror att den korrekta titeln är: " An independent will". 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar