lördag 2 januari 2021

En tidningsartiikelrecension: " En klen, vänlig och barnslig art"/ Uttdrag ur författaren: Rutger Bregmans bok: " I grunden god"/ Svenska dagbladet från den 210102/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har nu läst en  mycket spännande tidningsartikel som har huvudrubriken: " En klen, vänlig, och barnslig art", från Svenska dagbladet: 210102. Utdrag ur författaren: Rutger Bregmans bok: " I grunden god":

Tidningsartikeln: " En klen, vänlig, och barnslig art",  med text hämtad från författaren:;  Rutger Bregmans bok: " I grunden god", handlar om hur man frågar sig varför vi som människoart: Homosapiens, överlevde och tog över efter Neanderthalarna.

Referat från artikeln:

" År  1856 hittade två gruvarbetare i en grotta i Neanderdalen skelett som dom aldrig tidigare hade sett maken till": 

Deras förman lämnar över fynden till en gymnasielärare som samlade på fossiler. Gymnasielärarens namn var: Johan Carl Fuhlrott.   Citat från artikeln: " En klen, vänlig, och barnslig art": " En professor på universitetet i Bonn, han  hette: Herrmann Schaaffhausen, tog kontakt med amatören Johan Carl Fuhlrott efter att ha fått nys om fynder. Tillsammans kommer de fram till att dessa skelett tillhör en människoart man tidigare inte har känt tilll. I slutändan får denna nya människoart namnet: Homo neanderthalnensis ". 

 Ytterligare ett citat från artikeln:" En klen, vänlig, och barnslig artt: " Neanderthalarna, som något orättvist kan det kanske tyckas, har fått stå som dummar än vår människoart, Homo Sapiens ". 

Detta tycker forskaren som skrivit den här boken som artikeln handlar är mycket märkligt med tanke på att  " Neanderthalarna hade en mycket större hjärna än vi".

Slutsummeringen av detta blir: Citat från artikeln: " En klen, vänlig och barnslig art":  "Att vår människoart, Homo Sapiens, överlevde för att vi var " gulligare".

Men det kan hända att vi har tagit över sedvänjor från Neanderthalarna. Som till exempel sedvänjan "att begrava våra döda".

 Ett citat från artikeln: " En klen, vänlig och barnslig art:" En teori som den israeliske historikern:: Yuval Nova Harari menade att det kunde kanske vara så att Homo neanderthalnensis dog ut på grund av att.  " Vår egen människoart, Homo Sapiens helt enkelt var elakare och utförde den första etniska rensningen i historien". 

För annars är det bra märkligt, enligt artikeln: " En klen, vänlig och barnslig art", att Homo neanderthalnesnis dog ut. De var betydligt starkare än vår egen människoart, Homo Sapiens. Och de hade även en betydligt större hjärna. 

Och Homo neanderthalnensis hade icke att förglömma även överlevt två stycken istider. Sedan kom Homo Sapiens och tog helt sonika 

Jag tycker att denna tidningsartikel: " En klen vänlig och barnslig art" från Svenska dagbladet den 210102 är alldeles otroligt intressant. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa den! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar