tisdag 19 januari 2021

Filmrecension: " Att vandra osynlig- Systrarna Bronte"/ Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag har sett en alldeles otroligt bra och en oerhört känslosam film som heter: " Att vandra osynlig- Systrarna Bronte"; om de tre världsberömda, engelska 1800-tals författarinnorna som därtill var systrar som levde i grevskapet Yorkshire i prästgården i Haworth i England på 1800 talet.

De hette: Charlotte Bronte, ( som var den äldsta systern) som är vida berömd för sina romner:
" Shirley", och: " Villette", som kom ut och gjorde henne till en välkänd författarinnan under hennes egen livstid, samt: " Jane Eyre", och den sist utgivna romanen: " Professorn", som i själva verket var den roman hon skrev långt innan hon skrev: " Jane Eyre". 

Emily Bronte: Som blev en världsberömd författarinna som skrev romanen: " Svindlande höjder"; eller som den engelska titeln är: " Wuthering Heights". 

Och så Anne Bronte, som skrev romanen: " Agnes Grey". 

De tre systrarna Bronte var tre syskon i en större syskonskara men deras äldste bror Branwell dog tidigt på grund av sina alkohol relaterade problem. Branwell var en djupt olycklig ung man som tidigt förälskade sig olyckligt i sin arbetsgivares hustru. 

De hade även två systrar till som gick bort i mycket unga år efter ett par års hemska vistelser på en internatskola som  troligtvis har fått stå som förebild för den hemska internatskola för fattiga familjers barn, " Lowood school" i romanen: " Jane Eyre"; dit den föräldralösa flickan Jane Eyre skickas av sina elaka rikare släktingar, sin moster och morbror, Mrs. Reed och Mr. Reed. Där Jane Eyre blir kompis med den äldre skolkamraten, Helen Burns som sedan dör i lungsot på själva skolan. 

Branwells, Charlottes, Emilys, och Annes far, var Mr. Patrick Branwell som var präst och bosatt i prästgården i Haworth dit han kom tillsammans med hela sin stora familj och sin hustru som då ännu levde, ( Mrs. Maria Bronte) men som gick bort då systrarna Bronte ännu var i mycket unga år. De uppfostrades istället av sin fars syster, som allmänt kallades för:  Faster Bronte. 

Jag tyckte att filmen: " Att vandra osynlig- Systrarna Bronte", var en oerhört gripande, och på samma gång både mycket romantisk och en väldigt sorglig film. Man blir väldigt starkt berörd av den äldste brodern Branwells oerhört tragiska levnadsöde. Han hade så många goda egenskaper men gick ett sådant tragiskt öde till mötes. 

Systrarna Bronte publicerades först under tre stycken valda  synonumer. Charlotte Bronte valde: Currerr Bell, och systern Emily Bronte valde: Acton Bell. För att här nämna några. 

Jag måste kontrollera Anne Brontes pseudonym innan jag här publicerar det namn hon valde. 

På de tre systrarna Brontes tid, i 1800- talets England ansågs det inte lämpligt för kvinnor att få sina verk publicerade i sina egna namn. Det ansågs helt enkelt inte som en särskilt lämplig syssla för en kvinna att skriva professionellt överhuvudtaget. Charlotte Bronte fick det rådet att hon hellre skulle ägna sig åt andra saker. Måste kontrollera vilka innan jag här publicerar exakt vad. 


Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Att vandra osynlig- Systrarna Bronte"! Den finns ännu i skrivande stund på svt. play. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar