lördag 23 januari 2021

Teaterrecension: " Bortybytingen"/ Av: Sara Bergmark Elfgren efter: Selma Lagerlöf/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har nu sett. " Bortbytingen", av: Sara Bergmark Elfgren, efter: Selma Lagerlöf här liveinspelad från Elverket/ Dramaten i Stockholms scen.

" Bortbytingen", av: Sara Bergmark Elfgren, ( som för övrigt även är medförfattare till Mats Strandbergs populära romaner där ungdomsromanen: " Cirkeln", är den första delen, samt även är författare till romanen: " Norra Latin"),  efter Selma Lagerlöf, handlar mycket om svensk folktro i kombination med utanförskap, kärlek, och vikten av att acceptera sitt eget sanna jag, och att finna sig själv. Detta i en värld som ställer hårda krav på den som på något sätt är annorlunda sina medmänniskor. 

I det här fallet handlar sagan om " Bortbytingen" om en trollunge som blir bortbytt mot människornas son som heter Johan. Johans föräldrar har längtat efter honom i hela sina liv. Men trollungen får mycket kärlek och omvårdnad av Johans mor, hustrun till Johans ganska okänslige, hårda, och elake far. Bortbytingens fosterfar anser att Bortbytingen är en hemsk och elak trollunge som har förstört hans familj och förstört hans släkts möjlighet till fortlevnad efter hans död. 

Regi: Tobias Theorell

Pigan: Siri Hamri

Grannpojken/ Trollbrodern: Omid Kansari

Klok gumma: Mia Benson

Mylingen: Maja Hansson Bergqvist

Människobarnet Johan: Razmus Nyström

Jag tycker att: " Bortbytingen", av: Sara Bergmark Elfgren efter Selma Lagerlöf är en oerhört stark, känslosam och en mycket spännande saga berättad av en av Sveriges största författare, Selma Lagerlöf. Här bearbetad av Sara  Bergmark Elfgren. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se: " Bortbytingen"! Den finns på Dramaten play.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar