torsdag 28 januari 2021

Filmrecension: " Jane Eyre, the full movie"/ Baserad på: Charlotte Brontes roman: " Jane Eyre"/ Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag har nu sett filmen: " Jane Eyre- the full movie", baserad på den engelska 1800- tals författarinnan Charlotte Brontes roman: " Jane Eyre".

" Jane Eyre" handlar om den föräldralösa lilla flickan Jane Eyre som bor hos sin elaka faster och farbror, Mr. and Mrs. Reed och deras bortskämde elake son som fysiskt misshandlar Jane Eyre. 

Detta leder till att när Jane Eyre får chansen att komma bort från Mr. and Mrs: Reeds hem till skolan Lowood School som är en hemsk, vedervärdig, institution för fattiga barn, så tar hon den chansen. Jane Eyre blir kvar på Lowood school tills hon slutat skolan och kan försörja sig som lärarinna, eller " guvernant" som det kallades på den tiden denna roman skrevs.

Jane Eyre kommer till slottet Thornfield Hall där hon möter och blir förälskad i den mysstiske men ändå intagande, Mr. Rochester, ( här spelad av: Orson Wells.)  Men Mr. Rochester bär på en mörk hemlighet i sitt förflutna och allt är inte som det ser ut att vara på Thornfield Hall. Det ryktas också att Mr. Rochester ska ingå äktenskap med den vackra och rika Miss Blanche Ingram. 

Jag tycker att kärlekssagan mellan den fattiga och föräldralösa Jane Eyre och rike, och världsvane herremannen Mr. Rochester är alldeles otroligt mäktig kärlekshistoria. Och visserligen slutar den som man kan förvänta sig men slutet innehåller ändå en viss oväntat twist som man inte kan lista ut från början.

Jag tycker att filmen: " Jane Eyre",  baserad på Charlotte Brontes roman med samma titel, trots att den har några år på nacken ändå tål att ses och älskas även idag, år 2021.

Charlotte Bronte kom från en prästfamilj i Yorkshire i England på 1800- talet. Fadern, Mr. Bronte var präst, och sonen Branwell som dog ung på grund av sina dryckesvanor, var äldste sonen, medan Charlotte Bronte var den äldsta dottern. Två flickor dog unga på en skola som man misstänker ska ha stått som förebild för den hemska skolan, Lowood school. Den ena av dessa döttrar hette Maria. Jag måste ta reda på namnet på hennes syster som även hon dog ung. 

Charlotte Bronte blev världsberömd för sina romaner: " Jane Eyre", " The Professor" som var den första romanen som hon skrev men som först blev refuserad, samt även: " Villette", och romaanen: " Shirley".

Charlotte Brontes systrar, är världsberömda för sina romaner:, " Svindlande höjder", eller: " Wuthering Heights" som är dess engelska titel, av systern: Emily Bronte, och: " Agnes Grey", skriven av den yngsta systern: Anne Bronte.

De tre systrarna skrev under pseudonymer. Charlotte Bronte använde sig av pseudonymen: Currerr Bell. 

En av systrarna använde sig av pseudonymen: Acton Bell. Jag måste undersöka mera noggrant exakt vilken av systrarna som stod för vilka  pseudonymer. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Jane Eyre" med Orson Wells som Mr. Rochester! Den finns på Youtoube. Iallafall fanns den där i skrivande stund. Jag vill även passa på att varmt rekommendera att läsa romanen: " Jane Eyre", av: Charlotte Bronte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar