fredag 29 januari 2021

Filmrecension: " David Copperfield, the full movie", baserad på Charles Dickens roman med samma titel, från: 1969 med Robin Philips som David Copperfield/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har nu sett filmen: " David Copperfield" , baserad på den världsberömde 1800- tals författaren, Charles Dickens självbiografiska roman med samma titel.

I denna filmversion från 1969, spelas David Copperfield av: Robin Philips. 

Charles Dickens kom från början från en välbärgad familj. Men omständigheterna gjorde så att på grund av sin fars stora skulder, tidigt blev satt i arbete och därför fick avbryta sin skolgång.

Han gifte sig med en kvinna som han fick många barn med. Men deras äktenskap blev inte lyckligt. På grund av att Charles Dickens var en offentlig person kunde han inte skilja sig. Men han mötte och blev förälskad i en mycket välkänd skådespelerska.

Charles Dickens har skrivit många romaner, bland annat sin självbiografiska roman: " David Copperfield".

Andra, mycket välkända romaner av Charles Dickens är bland annat:
 

" Oliver Twist".

" The Pickwick Papers".

" Great Expextations".

Och en av hans välkända noveller är: " The Christmas Carroll", eller som den svenska översättningen är: " En julsaga", den om elake, rike, Ebenezer Scrooge som på Julaftons natt får besök av tre stycken andar, och hans döde kompanjon, Mr. Jacob Marley, för att han ska lära sig att bli lite snällare mot sina medmänniskor.

Jag tyckte att denna filmversionen från 1969 av: " David Copperfield" var en mycket spännande, och stundtals, en mycket romantisk film. Jag hade lite svårt att hänga med i de många olika karaktärerna och vem som var vem. Men särskilt minns jag den falskt ödmjuke, slemmige, typen: Uriah Heap. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmversionen från 1969 av: " David Copperfield"! Den finns i skrivande stund att se på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar