onsdag 6 januari 2021

Svensk tv- dokumentär: " Sven Jerring- rösten som förändrade världen"/ Avsnitt 1/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har nu sett det första avsnittet om den första radio- hallåan i Sveriges historia: " Sven Jerring- rösten som förändrade världen".

Jag tyckte att det var ett oerhört intressant program. Det är alldeles otroligt hur mycket denne förste radio- hallåa som Sven Jerring blev hann med rent under sin tid som hallåa för Sveriges Radio.

Sven Jerrings bakgrund var den att han föddes i Östergötland och växte upp i staden Vadstena. Hans far var veterinär, och hans mor var en fabriksdotter.

Sven Jerring var med om att vara utrikeskorrespondent. Det var då han lärde sig att röka, " för att hålla hungern borta" som man förklarade i tv- dokumentären: " Sven Jerring- rösten som förändrade världen".

Vid hemkomsten till Vadstena funderade han mycket över vad han ville bli. Han kände på sig att han skulle kunna bli något om han bara fick chansen. Så blev hans första diktsamling publicerad på Bonniers förlag. Han kom till Stockholm och fick tjänst på Bonniers förlag. 

Sven Jerring avbröt en lovande framtid som journalist för att ta tjänst som hallåa- sin tids första hallåa- på Sveriges Radio.

Den arbetsplats han hade längst var den på Kungsgatan 8 i Stockholm. Sven Jerring bodde alldeles inärheten av Kungsgatan 8 i Stockholm.

Jag tycker att den svenska tv- dokumentären: " Sven Jerring- rösten som förändrade världen"/ avsnitt 1 gav en alldeles otroligt fascinerande framställning av denna intressanta personlighet som Sven Jerring var. Jag ser mycket fram emot att se avsnitt 2 av denna miniserie om radio-hallå mannen Sven Jerring och hans mycket intressanta och innehållsrika liv. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se: tv- dokumentären: " Sven Jerring- rösten som förändrade världen"! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar