tisdag 29 december 2020

Romanrecension: "" Brudnäbben"/ Författare: Elisabeth Sommarström / Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har läst en jättespännande barn- och ungdomsspökhistoria. Den heter: "Brudnäbben", av: Elisabeth.

"Brudnäbben" är på samma gång en hästhistoria som handlar om ett ridläger där det spökar. Ridlägret utspelas på slottet Ekehov. Dit kommer Jenny som blir indragen i Ekehovs mörkaste hemligheter.

Till ridlägret på Ekehovs slott anländer Jenny tillsammans med bästa kompisen Fia som har betydligt rikare föräldrar än vad Jennys egen mamma är.

Förberedelserna inför att delta på ridlägret på Ekebyhovs slott är många för Jennys del. Dels måste hon övertyga sin mamma att överhuvudtaget få anmäla sig till detta ridläger. Dels måste hon snåla och spara i flera månader för att kunna få åka på ridlägret på Ekebyhovs slott med sin bästa kompis Fia. 

Till slut ger Jennys mamma med sig och Jenny får lov att anmäla sig till ridlägret tillsammans med bästa kompisen Fia. Detta har inneburit, " citat från romanen: " Brudnäbben": " Många månader av tjatande": Men som jag har förstått romanen " Brudnäbben" rätt så ger sig Jennys mamma med sig till sist för hon vill inte ligga efter Fias pappa som tjänar mycket mer pengar än vad Jennys mamma gör som jobbar som kassörska i staden där dom bor. Så Jennys mamma försakar sina egna semesternöjen som jag har förstått romanen rätt och låter Jenny anmäla sig till Ekehovs ridläger som ligger i eller någonstans inärheten av Östergötland. 

På ridlägret träffar de slottets värdinna, den  stränga och hårda Margareta Dagspira. Samt de två snälla ridlärarna och ungdomsledarna Lena, och Masken. 

Med på ridlägret finns även den snygga flickan Marianne med sin alldeles egna häst. Där finns även en till tjej som har egen häst med sig. Och så finns där lägrets enda kille, Anders.

Anders, som "jaget" i romanen,  Jenny, liknar vid en " tupp i en  hönsgård":.  

Inledningsvis blir alla de nya lägerdeltagarna på Ekebyhovs slott introducerade till varandra, och även till den bistra Margareta Dagspira, en gång ägarinna till Ekebyhovs slott som sedan har måst ge det till staten om jag förstod handlingen på rätt sätt. 

Vid utdelningen av vilka som skulle bo i vilka rum blir " jaget" i romanen, Jenny, tilldelad sitt sovrum sis. Och likadant om inte ännu värre, blir det med utdelningen av vilka som ska sköta om och rida vilka hästar. Något som tillkännages efter rundvandringen på Ekebyhovs slott av den bistra Margareta Dagspira, av en av de två ungdomsledarna, Lena.

Särskilt märkbäart blir det just vid tilldelningen av ridlägerhästarna att den stackars ganska ovårdade Anita tycker jaget i boken, Jenny, står bredvid sin ridlägerhäst i hagen och ser ut som " om hon inte visste vad hon gjorde där", citat från romanen: " Brudnäbben", av: " Elisabeth Sommarström". Och jaget i romanen: " Brudnäbben, citat från romanen " Brudnäbben", är ganska nöjd med att kunna iaktta sina rdlägerkompisars första möten med " sina" hästar, som de enligt, citat från " Brudnäbben": " Skulle ha nästan som sina egna hästar under ridlägerveckan": ( Citat från " Brudnäbben", av: Elisabeth Sommarström":)

 Lena, som inger Jenny förtroende att kunna tänka sig att vara en person som man kan vända sig till om problem skulle kunna tänkas uppstå. Något Jenny känner på sig mycket väl skulle kunna inträffa på den hett efterlängtade ridlägerveckan på Ekebyhovs slott. s

Ridlägret på slottet Ekehov ruvar på en dyster, tvåhundraårig kärleks- såväl som spökhistoria. Jenny börjar så sakteliga att inse att efter att ha kommit slottet Ekehovs mörkaste hemligheter på spåren att det är hennes uppgift att se till att slottet Ekehov kommer till ro igen. 

Jag tycker att barn- ungdomsromanen: " Brudnäbben", är på samma gång en mycket läskig, och väl läsvärd spökhistoria för den som törs! Och samtidigt som den berättar om den första tonårsromansen på ett väldigt finkänsligt sätt. Utan att det blir det minsta sötsliskigt eller för tårdrypande. 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Brudnäbben"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar