tisdag 22 december 2020

Teaterrecension: " A Christmas Carol", av: Charles Dickens/ The Old Vic tisdagen 201221/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har nästan sett hela föreställningen av. " A Christmas Carol",( = " En Julsaga på svenska ); av den världsberömde engelska 1800- tals författaren Charles Dickens, här livestreamad från den engelska teatern The Old Vic i London, idag tisdagen den 201222.

Charles Dickens novell: " A Christmas Carrl"= " En julsaga" som den är översatt till på svenska om jag inte tar alldeles fel att jag har hört att det var ett beställningsverk som Charles Dickens åtog sig för att rädda sin ekonomiska situation en jul. 

" A Christmas Carol", handlar som bekant om den elake, snåle, girigbuken, Ebenezer Scrooge som på julaftons natt får besök av tre stycken andar. The Spirit of Christmas Past, The Spirit of Christmas Presen= Nutida julars ande, och den sista, och i mitt tycke, den läskigaste av de tre andarna: The Christmas of Spirit Future= Framtida julars ande som förebådar Scroooge`s nära förestående död där han får ligga ensam på dödsbädden, och övergiven, om han inte gör bot och bättring för sitt snåla, egoistiska leverne.

Föreställningen på The Old Vic, som från början hette: The Royal Victoria Theatre, som senare blev till namnet: The Old Vic) slutar med att hela ensemblen spelar på ett klockspel psalmen: " Stilla Natt samtidigt som dom ber om människors benägna donationer för att hjälpa de behövande som blir utan mat till julen, särskilt då i sina egna hemländer världen över. Detta eftersom det är en livestreamad föreställning. 

Den sista föreställningen av: Charles Dickens: " A Christmas Carroll", spelas på The Old Vic i London imorgon onsdagen den 201223. 

Jag tyckte att " A Christmas Carroll", från The Old Vic i London hade superhärlig musik, underbart bra skådespelare. En mycket spännande scenografi. Och jag gillade även kostymerna mycket. Tack för en mycket härlig födelsedagspresent!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar