fredag 4 december 2020

Viktoriansk litteratur/ Föreläsning livesänd på Youtoube/ Rercension av: Marika Frykholm

 Jag har lyssnat till en mycket intressant föreläsning på Youtoube om den Viktorianska litteraturen i England. 

Under den Viktorianska eran i England så blomstrade: Tekniken, ångbåtarna, elektriciteten makten, och fattigdomen.

Charles Dickens, född år 1822 i en välbärgad familj som sedan flyttade till Camdem Town i London, blev en av de mest välkända engelska författarna i det Viktorianska England. Han kämpade genom sina verk för social orättvisa i sin samtids samhälle. 

1824 skickades fadern till fängelse på grund av sina stora skulder och Charles Dickens fick sin skolgång avbruten och fick börja arbeta tidigt istället. 

Charles Dickens gifte sig senare med Cathrine Hogarth. De fick 10 barn. Äktenskapet blev inte särskilt lyckligt då Charles Dickens inte kunde respektera sin fru. De separerade något senare.

En av Charles Dickens mest välkända romaner är den om fattighuspojken Oliver Twist som tidigt tvingades in i ett kriminellt gäng bestående av unga pojkar som blev utbildade till ficktjuvar. Charles Dickens ansåg att det fanns människor som kom från kriminella familjer och sådana som tvingades till att bli kriminella. 

Ytterligare en välkänd roman av Charles Dickens är: " Great Expectations" som handlar om Pip som uppfostras av sin strängt religiösa syster och hennes man men som genom en slump får oanade möjligheter till att kunna bli en väluppfostrad gentleman genom en välgörare. Det blir dyster för Pip då han tvingas inse att hans välgörare egentligen är en frisläppt skurk. 

Charlotte Bronte  är ytterligare en välkänd Viktoriansk engelsk författarinna. Hon var dotter till den fattige prästen Patrick och Maria Bronte. Modern dog tidigt och uppfostran övertogs av fastern. Syskonen Bronte bestod av. Branwell Bronte, den ende pojken som dog ung på grund av alkohol vanor, Charlotte Bronte, Anne Bronte, och Emily Bronte. De hade två systrar till som dog i tidig ålder då de blivit ivägskickade till en skola för fattiga barn. Den skolan blev troligtvis förebilden för den hemska skolan Lowood school dit Charlotte Brontes mest berömda karaktär, den föräldralösa flickan Jane Eyre som först blir uppfostrad av sina rika släktingar på faderns sida av familjen, men som senare blir ivägskickad till den gräsliga skolan Lowood school där Jane Eyres bästa kompis,, Helen Burns dör. 

Anne Bronte har skrivit: " Agnes Grey".

Och Emily Bronte har skrivit: " Wuthering Heights"= Eller: " Svindlande höjder som den heter på svenska.

Charlotte Bronte gav ut romanen " Jane Eyre" under pseudonumen: Curre Bells.

Systrarna Anne och Emily använde sig även dom av pseudonymer till sina romaner. 

Jag tycker att föreläsningen: " Viktoriansk litteratur" var mycket intressant och väldigt lärorik. Jag rekommenderar alla att lyssna till föreläsningen: " Victorian literature" på Youtoube!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar